Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antilopa

3. 7. 2009

 

Antilopa skákavá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

 
Skočit na: Navigace, Hledání
Wikipedie:Jak číst taxoboxJak číst taxobox

Antilopa skákavá

Antilopa skákavá
Antilopa skákavá

klikněte na obrz. a zvěčí se 

Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše: Živočichové (Animalia)
Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
Podřád: Přežvýkavci (Ruminantia)
Čeleď: Turovití (Bovidae)
Podčeleď: Pravé antilopy (Antilopinae)
Rod: Antilopa (Antidorcas)
Druh: Antilopa skákavá (A. marsupialis)
Binomické jméno
Antidorcas marsupialis
Zimmermann, 1780
Rozšíření springboka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Antilopa skákavá 

 

 

 

 

 

 

Antilopa skákavá nebololi Springbok (afrikánský a nizozemsky: Spring= skok; bok= antilopa, jelenovití, nebo kozaAntidorcas marsupialis) je velká a elegantní antilopa z podčeledi Pravé antilopy která se  vyznačuje vysokými  dlouhými skoky. Obývá Afriku konkrétně Angolu, Jižní Afriku, Namibii, Botswanu (poušť Kalahari).

Obsah

[skrýt]

 Rozměry

Výška v kohoutku:

  • 70-80 cm

Délka (včetně ocasu):

  • 120-150 cm

Délka rohů:

  • 28-40 cm

Ocas:

  • 19-27 cm

Hmotnost:

 Popis

Antilopa skákavá je kontrastně zbarvena: Její srst je krátká, na hřbetě a krku je světle hnědá. Má také tmavý pruh na hlavě, který vede od ucha, přes oko, až k čenichu. Hlava a břicho je obvykle bílé, výjimečně do šediva.

Samci a samice vypadají podobně a oba mají silné černé růžky ze zřetelnými prstenci, které jsou u samic menší a slabší. Springboci mají neobvyklý kožní záhyb, který se táhne od prostředka hřbetu ke kořeni ocasu. Když je zvíře vzrušené nebo vyplašené, rozevře tento záhyb a vztyčí dlouhé, bílé chlupy, které rostou uvnitř.

 Potrava a rozmnožování

Antilopy skákavé se živí listy keřů a trávou a nejsou závislé na vodě. V době rozmnožování si samec někdy zakládá teritorium a harém 10 až 30 samic, ale běžná jsou i smíšená stáda. Boje samců v období říje jsou pozoruhodné, jelikož při nich samci vyskakují do výšky a sráží se svými rohy. Smrtelné úrazy jsou však výjimkou. Springboci se páří většinou v období sucha a porody přicházejí většinou v říjnu a listopadu, kdy je období dešťů. Samice rodí po asi 6 měsíční březosti jediné mládě.

 Způsob života

Stádo antilop skákavých v Namibii

Antilopa skákavá žije ve stádech. Tato antilopa, jak už nám její název napovídá, se vyznačuje vysokými skoky, které se především zasloužili o její známost. Skáče tak, že strhuje všema 4 nohama do vzduchu, skloní hlavu a záda prohne do obloukovitého tvaru a na hřbetě se jí rozevře a zvýrazní bílý pruh, kterým dává ostatním členům stáda najevo, že je něco v nepořádku. U stád těchto antilop se můžou občas zdržovat i stáda jiných velkých savců (zeber, buvolů…), které při poplachu prchají s nimi. Skákat ale může springbok třeba jen při hře. Tyto skoky mohou dosahovat až 3,5 m.

Kdysi byly antilopy skákavé velice početné a podnikali v období sucha až milionová stáda migraci za čerstvou pastvou, přičemž zničila veškeré pastviny i zemědělskou půdu, které jim ležely v cestě. V důsledku toho byly antilopy pronásledovány a tisíce jich bylo zabito, ale dnes jsou ve svém původním areálu znovu vysazovány a jejich stavy opět stoupají.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář